Nemzetközi Folklórfesztivál | 2024      
FőoldalÍzelítőPartnereinkKapcsolat
A fesztivál története
A fesztivál Kis-Dunai Népzenei és Néptánctalálkozó elnevezéssel indult Ráckevén 1987-ben és nőtte ki magát nemzetközi folklór fesztivállá. A fesztivál három településen – Ráckeve, Tököl, Százhalombatta – zajlott azonos időszakban. 2018-tól Ráckeve helyett Szigetszentmiklós lett a harmadik fogadó város.
 
Az idén már 29 éves jubileumát ünneplő Summertest Nemzetközi Folklórfesztivál, a Kis-Duna mente térség legkiemelkedőbb kulturális programja minden év augusztusában. A szervezők fő célja a népi kultúra (néptánc, népzene, egyéb kulturális értékek) bemutatása, népszerűsítése és terjesztése a Magyarországra érkező közel 20 ország művészeinek valamint a magyar népművészet kincseit őrző és ápoló együttesek magas színvonalú egyedi produkción keresztül.
 
Minden évben gazdag programkínálattal találkozhatunk: koncertek, gyermekszínházi programok és az elmaradhatatlan táncpanoráma előadások. Augusztus 16-tól 19-ig esténként a „Táncpanoráma” műsorokban 4-5 külföldi együttes mutatkozik be, majd augusztus 20-án a fesztiválon résztvevő néptáncegyüttesek felvonulása és fergeteges gálaműsora zárja az eseménysorozatot. A rendezvény minőségi elismerése, hogy a CIOFF (Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegye alá tartozik. A fesztivál Szigetszentmiklósi programjait a Városi Könyvtár és Közösségi Ház szervezi, a Tourinform Iroda segít a rendezvények promotálásában.
 
A 2020-as esztendő a világjárvány következtében változásokat hozott. 2020-ban a nemzetközi tartalmakat csak online formában tudtuk megvalósítani, illetve a Magyarországon élő nemzetiségek és az itt élő brazil, kubai és afrikai táncosok és zenészek közreműködésével.
 
2021-ben még mindig nélkülözni kellett a külföldi fellépőket, de ennek ellenére megmaradt a programkínálat sokszínű gazdagsága a kiválóan magas színvonalú hazai produkciókkal.
 

Budai Gábor
fesztiváligazgató
Kapcsolat:
Városi Könyvtár és Közösségi Ház
2310 Szigetszentmiklós, Tököli út 19.
24/530-980 • 20/552-0401
www.sargahaz.com
Szigetszentmiklós város Városi Könyvtár és Közössgégi Ház Városi Sportcsarnok Nemzeti Kulturális Alap Magyar Fesztivál Szövetség Folklórfesztiválok Mo-i Szövetsége jegy.hu